Veelgestelde vragen2024-01-04T10:26:36+01:00

Veelgestelde vragen

VCAbooking.com helpt je graag bij alle vragen rondom het volgen van een VCA-cursus, het inplannen van een VCA-examen en het behalen van een VCA-certficering. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe kan ik een VCA-certificering behalen?2023-09-12T11:10:05+02:00

Om een VCA-certificering te behalen, moet je een VCA-examen afleggen. Om je voor te bereiden op dit examen, kan je een VCA-cursus volgen. Dit kan in een dag, tweedagen of door middel van zelfstudie.

Hoe lang is een VCA-certificering geldig?2023-09-12T11:09:33+02:00

Een VCA-certificering is tien jaar geldig. Na die periode moet de certificering worden verlengd. Dit kan bijvoorbeeld door zelfstudie waarbij je alleen een examen volgt.

Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?2023-09-12T11:09:19+02:00

VCA Basis (ook wel B-VCA genoemd) is bedoeld voor operationele medewerkers en legt de nadruk op basiskennis van veiligheid. VCA VOL (ook wel VCA-VOL genoemd) is bedoeld voor leidinggevenden en zelfstandig ondernemers en gaat dieper in op veiligheidsmanagement en verantwoordelijkheden.

Wie heeft een VCA-certificering nodig?2023-09-12T11:09:02+02:00

Bedrijven die werkzaamheden uitvoeren in risicovolle omgevingen, zoals de bouw, petrochemische industrie en de industrie in het algemeen, hebben vaak een VCA-certificering nodig.

Is de VCA-certificering overal geldig?2023-09-12T11:11:30+02:00

Alle examens van VCAbooking.com worden afgenomen volgens landelijke certificeringen. Je certificaat is dan ook landelijk erkend.

Is een VCA-certificering verplicht?2023-09-12T11:10:52+02:00

In sommige branches en bij sommige opdrachtgevers is een VCA-certificering verplicht. Het is belangrijk om de specifieke eisen van je branche en opdrachtgevers te controleren om te bepalen of een VCA-certificering vereist is.

Kan ik ook een VCA-cursus boeken in het Pools, Roemeens of andere taal?2023-09-12T11:11:16+02:00

Dat is mogelijk! Neem contact met onze klantenservice op, om de mogelijkheden te bekijken.

Wat wordt er behandeld tijdens een VCA-cursus?2023-09-12T11:10:30+02:00

Tijdens een VCA-cursus leer je over veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. Onderwerpen die aan bod kunnen komen, zijn onder andere veiligheidsprocedures, persoonlijke beschermingsmiddelen, gevaarlijke stoffen, brandpreventie en ergonomie.

Welke cursus moet ik volgen?

Welke VCA cursus moet ik volgen?

Er zijn drie verschillende VCA-cursussen: VCA-basis, VCA-VOL en VIL-VCU. Twijfel je over welke cursus je moet volgen? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder en denken met je mee.

VCA-basis is bedoeld voor medewerkers die geen leidinggevende functie hebben. De cursus richt zich op basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. Het behalen van het B-VCA-certificaat toont aan dat iemand de basisprincipes van veilig werken begrijpt.

VCA-VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Deze cursus is bedoeld voor operationele leidinggevenden en richt zich op veiligheidsaspecten die relevant zijn voor hun rol. Het VOL-VCA-certificaat toont aan dat iemand in staat is om leiding te geven aan veiligheid op de werkvloer en verantwoordelijkheid kan nemen voor de veiligheid van medewerkers.

VIL-VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Deze cursus is specifiek ontworpen voor intercedenten en leidinggevenden in de uitzendbranche. Het VIL-VCU-certificaat toont aan dat iemand bekend is met de veiligheidsaspecten en verantwoordelijkheden met betrekking tot het inzetten van uitzendkrachten.

In hoeveel dagen volg ik de cursus

In hoeveel dagen volg ik de cursus?

Bij VCAbooking.com bieden we de cursussoorten in drie opties aan.

Eendaagse VCA-cursus

Bij een eendaagse VCA-cursus word je begeleid door een gecertificeerde instructeur met ervaring. Dit is een intensieve dag waarbij de vereiste lesstof klassikaal wordt behandeld. Zo word je voorbereid op het VCA-examen dat volgt aan het einde van de dag.

Tweedaagse VCA-cursus

De inhoud van een tweedaagse VCA-cursus is hetzelfde als de eendaagse VCA-cursus. Bij de tweedaagse VCA-cursus is er meer ruimte voor vragen en verdieping. Zo krijg je beter begrip van de veiligheidspraktijken en -procedures. Aan het einde van de tweede dag krijg je het VCA-examen.

Zelfstudie en VCA-examen

Wil jij liever de stof op je eigen moment, in je eigen tempo leren? Dat kan met de zelfstudie. Je ontvangt het VCA-boek dat je zelf bestudeerd en leert. Hierbij is geen begeleiding van een gecertificeerde instructeur. Je boekt alleen een VCA-examen dat je op een locatie bij jou in de buurt kan afleggen.

Twijfel je welke vorm het beste bij jou past? Neem contact op met VCAbooking.com. We denken graag met je mee.